„Българската музика в края на XX – началото на XXI век: между класика и джаз“

Книгата „Българската музика в края на XX – началото на XXI век: между класика и джаз“ се основава на докторска дисертация на д-р Гергана Костадинова, защитена през 2023 г. в Институт за изследване на изкуствата при БАН. Книгата е посветена на музикалните взаимодействия между класика и джаз, които се проявяват на границата на новото хилядолетие в българската музика. Обхванати са редица терминологични въпроси и понятията трето течение, кросоувър, етноджаз, фюжън и др. Проследена е еволюцията на джаза в България. Хронологично са разгледани произведения, албуми, записи и концерти на 25 автори от края на XX и началото на XXI век (Милчо Левиев, Веселин Николов, Симеон Щерев, Анатолий Вапиров, Марио Станчев, Любомир Денев, Антони Дончев, Христо Йоцов и др.), като са отбелязани общи тенденции и насоки в развитието на музиката „между стиловете“. Специален фокус са анализите на произведения на Любомир Денев, Христо Йоцов, Антони Дончев, Константин и Александър Владигерови.

Издава: Институт за изследване на изкуствата – БАН
Издателство Марс09
Научен редактор: Доц. д-р Стефка Венкова
Коректор: Александър Георгиев
Художник на корицата: Нели Костурска
Предпечат: Бойка Починкова

Д-р Гергана Костадинова защитава своята докторска дисертация на тема “Между класиката и джаза: Стилови взаимодействия и жанрови трансформации в българската музика в края на XX и началото на XXI век” през пролетта на 2023 г. в Институт за изследване на изкуствата при БАН. Тя е автор на редица статии в научни и научнопопулярни издания по въпросите за взаимодействията в съвременната музика и актуалните тенденции в джаза. Има публикувани текстове в “Българско музикознание”, “Изкуствоведски четения”, “Изкуство и контекст”, както и към рубриката “Виж музиката” на БМА.
В момента Гергана Костадинова е преподавател по задължително пиано в Национално музикално училище “Любомир Пипков”, София. Паралелно развива и своята музикално-творческа дейност. Автор е на три краткосвирещи албума – “A Day of a Lifetime” (съвместно с Весислава Тодорова), “Сбъднати Луни” и “Сияния”. Понастоящем работи и върху появата на нов албум през 2024 г.

Предстоящо събитие

На 9 ноември (четвъртък) от 19:00 ч. в Singles, София,
ще бъде представена книгата на д-р Гергана Костадинова
“Българската музика в края на XX – началото на XXI век: между класика и джаз”.

Поръчай сега своята книга!

Направете поръчка за книга, като ни пишете в контактната форма. Ще се свържем с Вас, за да уточним детайлите на доставката.

Scroll to Top