Официално представяне на книгата “Българската музика в края на XX – началото на XXI век: между класика и джаз”.

На 9 ноември в Singles, София, НДК, беше представена книгата на д-р Гергана Костадинова “Българската музика в края на XX – началото на XXI век: между класика и джаз”. Водеща беше магнетичната Диана Маринова. Тя е актриса и преподавател по актьорско майсторство в Студио Театрална Шапка.

Програмата започна с кратка импровизация на Гергана Костадинова с мелодика и Александър Михайлов с кавал.

След официалната част публиката имаше възможността да се наслади на концерт, в който бяха включени творби на някои от изследваните автори, както и авторски композиции на Гергана. В концерта участваха Гергана Костадинова (пиано, вокали, мелодика), Даниеле Феббо (бас), Емил Тасев (барабани) и Александър Михайлов (кавал).

Още веднъж огромно благодаря на публиката, музикантите, водещата Диана Маринова и специалните гости доц. д-р Стефка Венкова и Любомир Денев. Беше невероятно!

Гергана Костадинова

Второто представяне на книгата беше на 14 ноември в зала 1 на Национално музикално училище „Любомир Пипков“.
Проведе се лекция, изпъстрена с музикални акценти и изпълнения. Темата обхващаше редица терминологични въпроси и понятия като трето течение, кросоувър, етноджаз, фюжън и др. Гостите успяха да се насладят на няколко музикални произведения изсвирени от Гергана Костадинова, а нейните композиции, които тя представи, доста развълнуваха аудиторията.

Книгата “Българската музика в края на XX – началото на XXI век: между класика и джаз” може да бъде поръчана от този линк или да се закупи от „Дюкян Меломан“ и книжарница „Български композитор“.

Снимки – Симона Генева

Photography by Simona Geneva ↓

Книгата е посветена на музикалните взаимодействия между класика и джаз, които се проявяват на границата на новото хилядолетие в българската музика. Хронологично са разгледани произведения, албуми, записи и концерти на автори от периода (Милчо Левиев, Веселин Николов, Симеон Щерев, Анатолий Вапиров, Юлия Ценова, Марио Станчев, Любомир Денев, Йълдъз Ибрахимова, Антони Дончев, Христо Йоцов, Боян Воденичаров, Теодосий Спасов, Васил Пармаков, Борислав Ясенов, Румен Тосков, Ангел Заберски, Живко Петров, Георги Корназов, Пламен Карадонев, Милен Киров, Милен Кукошаров, Александър и Константин Владигерови, Константин Костов, Димитър Бодуров и др.) Специален фокус са анализите на произведения от Любомир Денев (Рапсодия “Софийски нощи” и Divertimento Grosso), Антони Дончев (“Bass bow”, “I see a bird flying” и “ Illusory freedom”), Христо Йоцов (Концерт за пиано “Духът на джаза”) и Константин и Александър Владигерови (“Little Requiem”).
Обхванати са редица терминологични въпроси и понятия като трето течение, кросоувър, етноджаз, фюжън и др. Проследена е еволюцията на джаза в България, като акцент са събитията и авторите от последните няколко десетилетия.

Издава: Институт за изследване на изкуствата – БАН
Издателство Марс09
Научен редактор: Доц. д-р Стефка Венкова
Коректор: Александър Георгиев
Художник на корицата: Нели Костурска
Предпечат: Бойка Починкова

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top