С концерт в НДК представят книга за различните стилове и колаборации в музиката – Интервю на Деси Попова с д-р Гергана Костадинова – Радио София

Д-р Гергана Костадинова – музикант и пианист, ще представи своята книга „Българската музика в края на 20-и и началото на 21-и век – между класика и джаз“. Освен представянето на изданието, авторката подготвя и концерт, с който да онагледи написаното в книгата.

Д-р Гергана Костадинова е магнетична млада дама. В творческия й път паралелно вървят ролите на пианист, вокалист и композитор, а вече и на писател. Как се определя самата тя?

Ето какво сподели в интервю пред Радио София:

„Главно съм пианист, тъй като съм завършила „Пиано“ в Националната музикална академия. В творческия си път се развих и като вокалист, имам издадени няколко албума. Сред тях са „Сияние“ (2021), „Сбъднати луни“ (2020). Тази книга се зароди по времето, когато бях докторант и всъщност това е моята дисертация“.

Книгата обхваща няколко главни раздела, като в началото е по-терминологична. Разглежда стилови взаимодействия в музиката на 20-и век, различни термини като „“Трето течение, “Етно джаз“, “Фюжън музика“ и „World Music“.

“Във 2-ра, 3-та и 4-та глава се обръщам към българската музика, развитието на джаза в България в средата на 20-и век, различни тенденции, които се появяват и фокусът е към произведенията между класика и джаз, на български автори в края на 20-и и началото на 21 век“.

Книгата разглежда творческия облик на български музиканти като Милчо Левиев, Симеон Щерев, Огнян Видев, Анатоли Вапиров, Теодосий Спасов, Любомир Денев, Ялдъз Ибрахимова, Антони Дончев, Христо Йоцов и други.

На събитието тази вечер от 19 часа в НДК, ще бъдат представени няколко творби на български автори, както и на самата Гергана Костадинова. Ще свирят Даниеле Феббо – бас, Александър Михайлов – кавал, Емил Тасев – барабани, пиано – Гергана Костадинова.

Ще има официална част, в която ще се представи книгата, специални гости, както и много изненади.

Още подробности чуйте в разговора на Десислава Попова в звуковия файл.


Публикация: Спаска Давранова (публикувано на 09.11.23 – линк към публикацията)
Снимка: Радио София

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top